Ordförande

2022-03-12

Riksmötet detta år blev fysiskt i Umeå!

Härligt att kunna träffas efter två års digitala möten.

2020-10-10

Riksmötet är avklarat och ordförandeklubban har lämnats över till Naadja Östergren!

Det känns lite tråkigt att efter så många år lämna Landsförbundet Svenska Samers styrelse. Jag känner mig hedrad över att fått ”sköta” klubban för vårt fina förbund, men allt har sin tid och nya utmaningar väntar runt hörnet.

Det har varit en mycket givande och lärorik resa. En bonus har varit ett härligt gäng i styrelsen och fantastiska medlemmarna med många givande diskussioner med siktet inställt mot gemensamma mål.
Förbundets strävan efter att se det samiska folket som ETT FOLK är beundransvärt och enligt mig det enda rätta. Som ett enat folk blir vi starkare och kan göra skillnad.

Det är oroväckande att vi idag 2020 fortfarande måste bemöta beslut på högre nivå med rättsliga processer. Ett folk ställs mot staten och ännu värre, samer tvingas ställas mot samer. Situationer där vi själva inte valt att medverka utan blir intvingade i.
Vi har vår kultur och våra traditionella kunskaper som är en del av vår identitet. En identitet som förringas, kränks och ifrågasätts. Jag är stolt över att vara same, men varför ska det vara så svårt för Sverige att vara stolta för sitt urfolk -Samerna?

Det finns mycket kvar att göra och jag är övertygad om att tillsammans är vi starka och kan göra skillnad.

Stort TACK till alla förtroendevalda som jag under åren fått lära känna
och samarbeta med. Passar även på att rikta ett stort TACK för att jag
haft ert förtroende att leda Landsförbundet Svenska Samer
och till sist men inte minst. . . 
All lycka till den nya styrelsen och det arbete som ligger framför er.

Tillsammans ska vi göra skillnad!!!

// Helena Dådring

2020-04-02

Några tankar kring den där osynliga fienden – Covid19.
Det är besvärliga tider för oss alla! Alla har vi i det som vi idag kallar för vardag, utmaningar vi inte trodde vi någonsin skulle behöva utsättas för. Ingen dag är den andra lik och vi ställs hela tiden inför nya och svåra situationer. Vi kommer alla att ha med oss många mörka och dystra erfarenheter när detta är över.

Men oavsett hur tungt det kan kännas, oavsett hur mörkt det kan tyckas, så går solen alltid upp imorgon.

Om vi bara konstaterar att vi har en ny situation att förhålla oss till och samtidigt fokusera på de små guldkornen och de positiva saker som faktiskt alltid finns runt omkring, så blir också vår situation lite enklare att hantera. De små guldkornen blir snabbt till en guldklimp och vi kan åter se hur fantastisk vår värld och vårt liv trots allt är. Fånga guldkorn varje dag. Låt inget slippa förbi, utan se till att sätt guldkant på varje dag. Och skulle du inte se några guldkorn så leta . . . för de finns nämligen där hela tiden.

Alla kriser vi går igenom, går vi på något sätt stärkta ur. Ibland kan det vara svårt att tänka så, när vi är mitt uppe i krisen. Men det är faktiskt så det är. Vi kommer att ha massvis av olika och nya erfarenheter med oss när detta blåst förbi. Och bland annat erfarenheter och kunskaper är något som i förlängningen gör oss till bättre människor. Ju mer vi har av dessa båda, ju bättre för oss!!!

Jag vill med dessa rader försöka skicka med lite positiva tankar och en uppmaning till er alla: Var rädda om er, ta hand om varandra och hjälps åt att fånga guldkornen.

Tillsammans ska vi göra skillnad!!!

// Helena Dådring

2019-03-10
Stort TACK för förtroendet
att ännu ett år få äran och vara ordförande för Landsförbundet Svenska Samer.

Det är verkligen en ära att få vara ordförande för en Riksorganisation och jag hoppas verkligen att vi tillsammans ska göra skillnad.

Under mina år som ordförande har resursbrist varit ett återkommande tema. Det har då varit resursbrister på medel, tid och en stor brist av att inte vara riktigt accepterade som den Riksorganisation som vi faktiskt är.

Man kan inte bromsa sig ur en uppförsbacke!
Under allt för många år har vi mer eller mindre varit utestängda för olika möten och dialoger på ”högre” nivåer. Trots detta har vi fortsatt jobba vidare. Det har blivit många skrivelser och telefonsamtal. . . Nu känns det dock som att den branta uppförsbacken börjat plana ut lite. Det kommer säkert vara uppförsbacke ett bra tag till, men vi har nu börjat se ett visst resultat av alla kontakter.

Än en gång TACK för förtroendet och jag lovar er att vi, styrelsen, kommer göra vårt absoluta bästa utifrån våra förutsättningar.

Tillsammans ska vi göra skillnad!!!

// Helena Dådring


2018-12-19

Buorre Javlla ja Ådajahke dunji!!!

Ett år går fort! På tok för fort. Och det är först när vi tittar i backspegeln som vi upptäcker hur mycket som faktiskt har hänt . . .
Världen och samhället är inne i ett förändringsskede. Just nu har vi trots höstens val ingen regering. . . Detta kan säkert diskuteras under många timmar och det sker säkert också. Jag är i i alla fall glad över att vi bor i ett land där det trots allt verkar fungera hyfsat utan regering . . .
Parallellt med detta hör vi dagligen om vårt klimat och vart vi är på väg.

Det samiska folket har gjort och kommer fortsätta göra avtryck i det svenska samhället. Det känns lite som att ”sent ska syndaren vakna” och att vi nu gör vår röst hörd tillsammans. Vi tar myrsteg . . . och alla steg framåt ska vi glädjas åt.
Landsförbundet Svenska Samer har en viktig och stor roll. Vi måste aktivt vara delaktiga för att göra alla samers röst hörd. Det är så lätt att säga – Vi börjar med detta och tar övriga i steg 2 . . . Tyvärr visar min erfarenhet att ”Steg 2” sällan eller aldrig kommer.
Med detta skrivet innebär det att 2019 får bli ännu ett år där vi medverkar och höjer våra röster för Samer som ett folk!
Vi kommer prata mer om detta vid vårt Riksmöte, dit alla medlemmar är välkomna.

Tillsammans gör vi det omöjliga möjligt!!!

// Helena Dådring, ordförande Landsförbundet Svenska Samer

2018-08-16

Samhörighet och samråd är ord som stärker en förening, organisation och ett folk. Dessa ord inrymmer väldigt mycket.
Samhörighet – hjälpsamhet, ärlighet, ansvar och förtroende…
Samråd – Dialog, samtal och möten…

Hur kan vi ~Landsförbundet Svenska Samer ~ agera för att fortsätta den resa vi påbörjat – Samer är ett folk . . .
Vi ska sprida kunskap om urfolket SAMERNA . . . Synas och göra vår röst hörd och vi behöver er medlemmar. Kontakta oss i styrelsen och kom med goda idéer. Vi vet att idéer är det nog ingen brist på. Vad vi saknar och som i de flesta fallen också är avgörande för om en idé blir en verklighet är en koppling till:
1) Konsekvenser för organisationen om idén genomförs. . .
2) Kostnader för att genomföra idén. . .
3) Vem ska genomföra idén. . .
Så alla ni som sitter på bra idéer – Lämna dem till oss i styrelsen eller ta upp dem på ett möte.

Ha en riktigt skön höst – Nu fortsätter vår resa tillsammans!

// Helena Dådring, ordförande Landsförbundet Svenska Samer

2018-03-25
Får börja med att TACK för förtroendet att ännu ett år få vara ordförande för denna Riksorganisation. Det är verkligen hedrande.

Det händer mycket i omvärlden och det händer i Sápmi och resten av Sverige. Vi kan tydligt se att samerna som ett folk synliggörs och att den branta uppförsbacken har så smått börjat plana ut. Arbetet vi har framför oss kommer både kännas och märkas . . . Någon sa – Rom byggdes inte på en dag . . .” Och det stämmer, men ibland känns det tröstlöst när det hela tiden är upprepningar och omtag.
Nåjo, nu siktar vi framåt och kan inte mer än göra vårt bästa för att få resten av världen att förstå att vi är ETT FOLK, med lika rättigheter.
Stor ELOGE till alla ER som kämpar på och driver de samiska frågorna framåt. Jag är så stolt över att vara same och veta att detta är en kamp som vi kommer att vinna och vi har vind i seglet.

Endast tillsammans kan vi göra det omöjliga möjligt!!!

// Helena Dådring, ordförande Landsförbundet Svenska Samer

2017-12-02

Juletider och ledighet är en sanning för många. Det är mycket som ska planeras och inhandlas. De som ska uppträda har hektiska tider då allt ska övas, övas och repeteras innan vi övriga får möjlighet att lyssna, se och njuta. Trots att juletider kan upplevas som en stressig tid så är det också en glädjens tid och inom kort vänder det och går mot ljusare tider.

Det är med glädje jag tittar i backspegeln och ser tillbaka på 2017. Så mycket som har hänt och så många positiva möten jag haft med olika människor med olika etniciteter och olika nationaliteter. Ordet ”Olika” har för mig fått en positivare klang under detta år. Det är ju faktiskt våra olikheter som för utvecklingen framåt . . .

Ett år går så fort och det händer så mycket. För oss samer har detta år varit i ett firande utan dess like. 1917 hölls den första samiska kongressen i Trondheim. Mycket har vi att tacka många för, men just detta är riktar vi vårt tack till en speciell kvinna . . .  Elsa Laula Renberg som föddes 1877 i Tärnaby, hon var en dåtidens feminist och en frihetskämpe. När hon var 27 år bildade hon den första samiska riksorganisationen Lapska Centralförbundet som hon även blev ordförande för. Elsa Laula kämpande hela sitt liv för att förbättra förhållandet för det samiska folket. Vid öppnande av landsmötet 1917 höll Elsa Laula ett hälsningsanförande. Ett hälsningsanförande som var lika aktuellt då som i dag, 100 år senare . . .

”Den nation som inte försöker att följa med i utvecklingen går under.
Och det är nu en gång för alla på det sättet att små nationer som vår,
ofta får stå tillbaka för andra stora nationer.
Själva har vi största delen av skulden att vår nation inte har kommit längre än den har.
Vi har inte stått tillsammans.
Vi har aldrig försökt att handla som ett folk. Idag försöker vi för första gången att binda samman de norska och svenska samerna”

2018 kommer också bli ett år av firande där Sverige kommer stå i centrum. Sápmi startar sitt firande i Staare/Östersund, där det första landsmötet för svenska samer ägde rum 1918. På www.staare2018.se kan du följa och se vad som händer under startveckan (5-11 februari) i Staare/Östersund.

Nytt år, nya utmaningar . . .

Önskar alla en God Jul, Gott slut på 2017 och ett riktigt Gott Nytt År.
Nu håller vi tummarna för att 2018 blir ett kanonbra år för samer och alla andra.

Endast tillsammans kan vi göra det omöjliga möjligt!!!

// Helena Dådring, ordförande Landsförbundet Svenska Samer

2017-01-16

Om 2016 finns mycket att skriva. Precis som alla andra år så har året bjudit på en blandning av glädje, lycka, frustration och sorg… Och det är väl så ett år ska se ut.
2016 har för mig varit ett år då demokratin satts i gungning och maktgalenskapen ökat. Demokrati för mig är det fria och öppna samhället som bygger på individens rätt. Jag har ”rätt” att vara den jag är och för detta tar jag både ansvar och konsekvenser. Men i ett Sverige, Europa eller Värld där fler och fler vill att makt går före rätt och att makten är överordnad rätten istället för att rätten är överordnad makten blir det kollisioner och i värsta fall krig. I förläggningen skapar detta ett vägval där brutalitet och maktgalenskaperna växer.

Med luppen på oss samer, som är en liten del i det stora hela, får detta förödande konsekvenser. Som urfolk i Sverige skrivs lagar och regler som bland annat gör att jag idag inte är renägare utan jag är rovdjursuppfödare. Frågan man kan ställa sig är – Vilken annan näringsidkare skulle acceptera att lagar och regler påverkar mitt företag och att ett svinn på 50 % ska ses som acceptabelt?!?
Vidare så kan vi inte heller se någon större förändring som enar det samiska folket så att vi blir ett folk. Fortfarande är skillnaderna, rättigheter och möjligheter, stora mellan samer och samer.  Trots påtryckningar från olika håll ser vi att en exkludering sker på alla nivåer.
Vårt – LSS –  arbete att ena folket och skapa mänskliga rättigheter för alla har långt kvar och är ett arbete som fortsätter med nya krafttag.

MEN så klart finns det också glädje i att vara urfolk i Sverige. Under 2016 har det samiska folket och dess kultur uppmärksammats och synliggjorts på många olika sätt och från många olika infallsvinklar. Kanske inte alltid på just ”mitt sätt”, men samerna har fått utrymme som har skapat frågor, samtal och diskussioner ute i vardagen. Sveriges befolkning har fått en inblick i att Sverige har ett urfolk – Samerna. I skolan har det vänt och istället för att nästan bara läsa om andra urfolk i världen har undervisningen om samer och samisk kultur ökat. Diskussioner kring en sanningskonvention har lyfts och flera parter t.ex. Diskrimineringsombudsmannen och ett flertal forskare är förutom samer involverade i detta.
På den svenska politiska arenan kan vi också se att både kunskapen och samtalen ökat. Det går lite långsamt, men sakta är bättre styrfart än ingen styrfart alls.

Sammanfattningsvis – Det finns hopp, det finns glädje och det finns så många, många möjligheter . . . Nu gäller det bara att fånga och tillvarata dem.

Tillsammans kan vi göra det omöjlig möjligt,
så låt 2017 bli ett år då vi
Landsförbundet Svenska Samer återigen gör skillnad!

// Helena Dådring, ordförande Landsförbundet Svenska Samer

2016-08-20

Så har då äntligen årets bästa årstid kommit… – HÖSTEN!
Finns det något bättre än hösten… Frysen fylls med kött och bär, naturen skiftar i fantastiska färger och temperaturen sjunker och ger en behaglig känsla av friskhet…
Fast egentligen så har ju alla årstider sin tjusning. Det gäller bara att se det positiva som erbjuds 🙂

Nu till något annat. Hösten är här och denna höst händer det mycket inom den samiska världen. Lite grann ketchupeffekten faktiskt…
Det stora just i denna stund är att det verkar som om den efterfrågade och beslutade Sanningskommissionen är på gång.
Sametinget, Diskrimineringsombudsmannen och Vaartoe/Centrum för samisk forskning har bjudit in till rundabordetsamtal i oktober. Det ska bli mycket spännande att se vad resultatet av detta blir.
Rundabordetsamtalet kommer gå av stapel i Umeå 25-26 oktober. Den 27 okt anordnas det ett seminarium som är öppen för allmänheten.

Sametingsvalet bankar också på dörren. Som du säkert vet måste man själv ansöka till Sametingets röstlängd för att få rösta. Sista ansökningsdagen är den 20 oktober.

Det var några snabba rader från ett soligt och skönt Storsaivis där träden börjat skifta i färg.

// Helena Dådring, ordförande Landsförbundet Svenska Samer

2016-01-03

Ett år går fort! På tok för fort. Och det är först när vi tittar i backspegeln som vi upptäcker hur mycket som faktiskt har hänt . . . Världen och samhället är inne i ett förändringsskede. Just nu har vi ställts inför den svåraste flyktingsituationen i modern tid. Samtidigt har en klimatkonferens i Paris genomförts där ”världen” enades om lösningar för att vi ska efterlämna moder jord i ett ”hyfsat” skick.
Att samtliga länder skrev under ett klimatavtal sätter inte punkt för fortsatt klimatarbete. Inte heller att man är eniga om att skärpa målen om begränsad uppvärmning och att stödet till utvecklingsländerna ska öka så att även de har möjlighet att påverka klimatet i en positiv riktning . . . Men det är ett litet steg i rätt riktning. Ett stort och avgörande steg är nu när alla länder ska ”på riktigt” ratificera avtalet. Först då är det formella nationella beslutet taget och vi kan få se verksamhet istället för många ord på ett papper.

En ändring i vädret räcker för att
förnya världen och oss själva. // Marcel Proust

2015 har på många sätt varit ett fantastiskt år. Vad som kommer att hända 2016 kan vi bara vänta och se . . . eller . . . Personligen är jag inte mycket för att vänta och se. Jag vill vara med i förändringsprocesser. Landsförbundet Svenska Samer (LSS) ska vara med i förändringsprocessen och göra skillnad. Genom att synas och sprida kunskap ökar vi inte bara allmänbildningen. Vi ökar även förståelsen för att Samer är Sveriges urfolk och att vi finns och verkar över hela landet.
Ofta när jag i olika sammanhang träffar politiker och myndighetspersoner blir jag förvånad över att man tänker så geografiskt snävt.
T. ex. vindkraften – Är orörd naturen i södra Sverige viktigare än orörd natur i norra . . . eller tåg och järnvägar. . . Visst är det viktigt att tågen kommer fram i tid, men till vilket pris . . .
Att dagens järnvägar är en dödsfälla för renarna är ingen nyhet, men för de flesta är det faktiskt en nyhet.
Att flera generationer samer är fråntagna sitt språk och sina rättigheter är också någonting som måste synliggöras och lyftas fram i fler sammanhang.
Att vara SAME innebär inte att jag är renägare och bor i Sápmi. Urfolket – SAMER – finns i hela vårt land.
Vi bor i ett fantastiskt land och ska värna om all vår natur och självklart ska vi värna om landets urfolk var de än bor i landet. Någonting annat finns inte!

Söder om Sápmi bor många beslutsfattare. Det är dessa personer vi ska öppna ögonen på. Vi ska påverka så att de förstår och tar beslut som i det långa loppet gynnar Sveriges urfolk – Samerna.

Tillsammans kan vi göra det omöjlig möjligt,
så låt 2016 bli ett år då vi LSS gör skillnad!

Avslutningsvis: Se framåt – Det är där framtiden finns!
Efter nyår höjs priset på drivmedel . . .
Pessimisten tänker – Nu får man mindre pengar till annat.
Optimisten tänker – Nu går det fortare att tanka för en 100-lapp.
I detta fall är jag pessimisten, men jobbar hårt på att bli optimisten.

// Helena Dådring, ordförande Landsförbundet Svenska Samer